Istnieją dwa główne rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje lub nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki wtedy jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie idzie po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, ale także witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności istotne jest, żeby nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tegoż warzywa ugotowano sosy i sosy. Bowiem organizm nie może przechowywać witaminy C lub innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, znaczące jest, aby jeść zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców oraz warzyw, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do wykorzystania w razie potrzeby, a osoba nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w komórkach tłuszczowych, by można je było wykorzystać w razie potrzeby, a kobieta nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak nierzadko, jak jest to mieszkanie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E oraz K, ponieważ są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Znaczące jest również prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, aby nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i przechowywanie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, ważne jest również, żeby sprawdzić, albo nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie wolno zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie terminu ich przydatności do spożycia.